Ojciec Patryk od nalewek
Dokładnie 500 lat temu mnich Bernardo Vincelli we francuskim klasztorze w miejscowości Fécamp w Normandii sporządził pierwszą recepturę benedyktynki _ likieru na bazie ziół oraz korzeni zalanych rumem. Pierwsza osoba, która jej skosztowała, wykrzyknęła ponoć: "Bogu najwyższemu chwała" w uznaniu doskonałego smaku. Likier stał się w niedługim czasie bardzo cenionym - również na stołach królewskich - trunkiem. Pierwotną recepturę z czasem zmieniano i udoskonalano, zależnie od dostępności ziół oraz własnych doświadczeń zielarskich. Korzystając z wiekowej tradycji, różne klasztory wypracowały własne, oryginalne w smaku i aromacie benedyktynki. 500 lat później ojciec Patryk Ostrzyżek OSB z klasztoru Benedyktynów w Lubiniu zdobył tytuł Mistrza Nalewek Polskich z Akcyzą. Na I Konwencie Mistrzów Polskich Nalewek, który odbywał się w Kazimierzu nad Wisłą, zostawił w tyle długoletnich fachowców od nalewek, m.in.: Karola Majewskiego z firmy Nalewki Staropolskie, nalewkarnię L...
Komentarze
Prześlij komentarz